Yleisimmät korvavaivat ja niiden hoito

Yleisimmät korvavaivat ja niiden hoito

Monia korvien vaivoja voi hoitaa apteekista ilman reseptiä ostettavilla tuotteilla. 

Korvavaha osana korvan terveyttä

Korvavaha ei ole likaa. Se on talista, hikirauhasten eritteestä ja ihohiutaleista koostuvaa eritettä, jonka erittyminen on täysin normaalia. Vahan eritys on jopa edellytys korvan normaalille toiminnalle. Vaha suojaa ja pehmittää korvakäytävän ihoa, vähentää ihon kuivumista ja estää bakteerien kiinnittymistä iholle. Se on hieman hapanta, ja se voi olla pehmeää tai kovaa, keltaista tai ruskeaa. 

Terveessä korvassa vaha kulkeutuu ulos korvakäytävästä lian ja bakteerien kanssa. Vahaa ei tarvitse poistaa, jos se ei aiheuta huonokuuloisuutta tai muita oireita, tai jos se ei haittaa tärykalvon tai korvakäytävän tutkimista. Jos vaha kovettuu, se voi tarttua sitkeästi korvakäytävän seinämiin ja ihokarvoihin. 

Ahtaat korvakäytävät, korvavahan liikatuotanto, korvien kaivelu vanupuikolla, pölyinen ympäristö, kovalle melulle altistuminen, kuulokojeen, korvakuulokkeiden tai korvatulppien käyttö sekä ihosairaudet voivat altistaa vahatulpan muodostumiselle. 

Korvavahan poisto ja ennaltaehkäisy

Jos vaha tukkii korvakäytävää, oireina voivat olla korvan humina, kuulon heikkeneminen ja jopa huimaus. Tällöin vahan poisto on aiheellista. Korvaan kaadetaan tai suihkutetaan vahaa pehmittävää liuosta niin paljon, että korva on sitä täynnä, pidetään korvaa ylöspäin vähän aikaa, ja sitten mahdollisesti huuhdotaan korva joko kädenlämpöisellä vedellä tai keittosuolaliuoksella. Tuotekohtaisten käyttöohjeiden seuranta on tärkeää. Vahan liiallista kertymistä voidaan ennaltaehkäistä korvakäytäviä voitelevilla öljysuihkeilla.

Korvakipu ja sen hoito

Korvakipu alkaa usein yöllä, koska makuuasennossa paine korvassa lisääntyy. Kodin lääkekaappi on hyvä varustella omiin tarpeisiin sopivaksi mikäli korvakipu yllättää usein yöllä. Esimerkiksi puuduttavia korvatippoja voidaan käyttää tilapäiseen korvakipuun, kunnes päästään lääkärin vastaanotolle tutkittavaksi.

uimarin korvaoireet Nettiapteekki

Korvien suojaaminen vedeltä

Vesi korvassa on uimarin haaste. Siksi on helpompaa ennaltaehkäistä veden jäämistä korvaan suihkuttamalla ennen uintia öljymäistä suihketta esim. Vaxolia tai Otocuria, jotka voitelevat korvan pinnan, ja poistavat samalla ylimääräistä vahaa. Kesällä järvessä tai uima-altaissa uidessa voi saada vedestä myös akuutin korvakäytävätulehduksen. Tähän on saatavilla apteekista ensiapua. Kysy lisää farmaseuteiltamme!

Korvakäytävän tulehdus: syyt, oireet ja hoito

Korvakäytävä voi tulehtua. Vaivan syinä voivat olla esimerkiksi omatoiminen puhdistus vanupuikolla, kuuma ja kostea ilma etelän lomamatkalla, atooppinen iho, allergia, psoriasis tai diabetes. Oireina ovat aristava ja punoittava, kostea, turvonnut ja eritteinen korva. Tulehtunut korvakäytävä on usein kipuinen, toisinaan kipu on häiritsevän voimakas. Oireiden aikana vältä veden, shampoon tai saippuan pääsyä korvaan. Tähän voi apuna käyttää silikonista korvakittiä. Jos tulehdus on lievä, hoitona on apteekista ilman reseptiä saatava desinfioiva vesipohjainen boori-sprii-korvatippa tai etikkapohjainen korvatippa.

Jos tulehdus on vaikeampi, tai oireet eivät helpota parissa päivässä tai parane viikossa, tulee kääntyä lääkärin puoleen. Krooninen korvakäytävätulehdus aiheuttaa pääasiassa korvien kutinaa, ei juurikaan särkyä. Lievään kutinaan avun voi saada suihkutettavalla korvaöljyllä. Hankalat ja pitkään kestävät oireet kuuluvat lääkärin hoitoon.

Tutustu kaikkiin Nettiapteekin korvienhoitotuotteisiin. Farmaseuttimme auttavat mielellään oikean korvatuotteen valinnassa.

Takaisin blogiin