Koira ja tyttö leikkivät ruohikossa; punkkivalmisteen valinta

Miten valita paras punkkivalmiste eläimelle?

Kevät tuo mukanaan muutakin kuin lämmenneet katukiveykset. Lumen sulaessa pientareilta kömpivät esiin samassa tahdissa monelle kauhistusta aiheuttavat punkit. Viimeistään ensimmäisen punkkilöydön jälkeen tunnollinen lemmikinomistaja tuntee tarvetta suunnata punkkikarkoteostoksille.

Missä ja milloin punkkisuojausta tarvitaan?

Punkkeja tavataan jo lähes kaikkialla Suomessa, joten yhä useampi lemmikinomistaja joutuu siis pohtimaan sopivaa punkkisuojausta lemmikilleen. Mitään yleispätevää kaikille sopivaa tapaa ei ole, vaan suojauksen tarve ja valmiste tulee miettiä aina tapauskohtaisesti. Esimerkiksi lyhytkarvaiset kaupungissa oleskelevat koirat eivät välttämättä tarvitse punkkihäätöä samalla tavalla kuin pitkäkarvaiset tai tiheäturkkiset saaristossa tai maaseudulla ruohikoissa touhuilevat koirat. Punkit alkavat liikehtiä heti kun lämpötila nousee yli viiden asteen, joten punkkisuojauksen tarve voi hyvinkin venyä jopa kahdeksan kuukauden pituiseksi vuosittain maaliskuulta marraskuuhun.

 

Kissa ruohikossa; Miten valita punkkivalmiste?

Miten valita omalle lemmikille sopiva punkkihäätö?

Punkkihäätöön tarkoitettuja tuotteita ja lääkkeitä on tarjolla kattavasti erilaisissa muodoissa. Lääkkeistä koirille itsehoitona saatavilla ovat punkkipannat ja osa valeluliuoksista, mutta tabletteihin tarvitaan aina eläinlääkärin resepti. Kissojen kohdalla puolestaan tulee olla tarkka, ettei valitse kissoilla sopimatonta valmistetta, sillä markkinoilla olevista valmisteista suurin osa ei sovi kissoille. Osa punkkivalmisteista tappaa kiinnittyneet punkit, mutta osa toimii myös samalla karkotteena. Omalle lemmikille sopiva punkkihäätö löytyy miettimällä omaa tarvetta ja lemmikin käytöstä.

Uiko koira paljon?

Toiset pantavalmisteet ovat hieman vähemmän myrkyllisiä vesieliöille, ja toiset tulee poistaa uinnin ajaksi. Valeluliuoksen teho puolestaan saattaa häipyä luvattua nopeammin, jos lemmikki kastuu useasti.

Onko taloudessa muita eläimiä?

Useat koirille tarkoitetut valmisteet ovat myrkyllisiä kissoille. Jos koira ja kissa ovat ylimmät ystävät, on hyvä valita myös kissalle turvallinen valmiste.

Entä jos perheessä on pieniä lapsia tai pentuja?

Ihokontaktia ei suositella välittömästi valeluliuoksen levittämisen jälkeen, eikä samassa sängyssä saisi nukkua ainakaan ensimmäisen vuorokauden aikana. Pienet lapset – ja myös pienet pennut – ovat myös herkempiä liuosten haittavaikutuksille. Punkkipannasta erittyy jatkuvasti pieniä määriä lääkettä koiran iholle, joten samassa sängyssä nukkumista ei suositella laisinkaan pannan käyttöaikana.

Matkustaako lemmikki ulkomaille?

Tällöin paras vaihtoehto on kääntyä eläinlääkärin puoleen sopivan häädön löytämiseksi.

Missä lemmikki pääasiassa liikkuu?

Kaupungissa vähän pientareita tutkivalle lemmikille voi hyvin riittää ulkoilun jälkeen tehtävä manuaalinen punkkisyyni. Punkkien tiheästi asuttamalla alueella, kuten saaristoissa, on yleensä aina syytä ottaa avuksi punkkien häätöön tarkoitettu valmiste.

Tarvitaanko punkkisuojaa koko kesän vai satunnaisesti?

Pannoilla saa pitempiaikaisen suojan kuin valeluliuoksella. Yksi panta voi parhaassa tapauksessa riittää jopa koko kesän suojaksi eli 7–8 kuukauden ajan. Valeluliuoksen teho on yleensä noin 4 viikon mittainen, joten se tulee uusia säännöllisesti niin kauan kuin tarve jatkuu.

Millainen turkki koiralla on?

Joskus punkkien löytäminen voi olla vaikeaa pitkä- tai tiheäkarvaisen koiran turkista. Tällöin punkkihäätövalmisteen käyttöä on hyvä harkita, vaikka koira liikkuisi harvakseltaan punkkien elinalueilla. Samoin jos koiran turkki on hyvin tiheä, tulee pannan kohdalla varmistua, että panta pääsee ihon kanssa kosketukseen tehon aikaansaamiseksi.

Onko lemmikki saanut aiemmin ihoreaktion jostain valmisteesta?

Tällöin tulee varmistua, ettei valitse ainakaan samaa tai samaa tehoainetta sisältävää valmistetta. 

 

Näitä kysymyksiä pohtimalla sopivan punkkihäädön valitseminen omalle lemmikille onnistuu yleensä vaivatta. Useimmat punkkivalmisteet sopivat yli 8 viikon ikäisille koirille tai kissoille, ja annostellaan painon mukaan. Mikäli asia vielä arveluttaa, voi kysyä apua valintaan aina farmaseuteiltamme tai eläinlääkäriltäsi.

Valikoimassamme olevat punkkivalmisteet löydät täältä.

Takaisin blogiin