Miten sinkki vaikuttaa?

Miten sinkki vaikuttaa?

Flunssakauden lähestyessä monet meistä etsivät keinoja vahvistaakseen immuunijärjestelmäänsä ja ehkäistäkseen ikävien tautien iskemistä. Ajatukset saattavat kohdistua sinkkiin, hivenaineeseen, joka on tunnettu sen ominaisuudesta edistää normaalin immuunijärjestelmän toimintaa. Tällöin lähempään tarkasteluun kannattaa ottaa nimenomaan sinkkiasetaattia sisältävä, CE-merkitty valmiste, sillä näiden tuotteiden hyödystä flunssan oireiden helpottamisessa ja keston lyhentämisessä on tutkimusperäistä näyttöä. Sinkkiasetaattia löytyy myös useista ravintolisävalmisteista, mutta näitä valmisteita ei ole tarkoitettu käytettäväksi flunssan oireiden helpottamiseen.

Mitä on sinkki?

Sinkki on hivenaine, joka on välttämätön monille kehon toiminnoille. Se osallistuu useiden entsyymien toimintaan ja on keskeinen osa immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

CE-merkityt sinkkiasetaattivalmisteet ja flunssan ehkäisy

Tutkimukset ovat osoittaneet, että CE-merkityn sinkkiasetaattivalmisteen saanti voi auttaa vähentämään flunssan oireita sekä lyhentämään flunssan kestoa, jos sitä otetaan heti ensioireiden ilmetessä. CE-merkitty sinkkiasetaattivalmiste voi estää viruksia lisääntymästä kehossa, mikä on tärkeää flunssan hoidossa.

Onko väliä missä muodossa sinkin nauttii?

Sinkkivalmisteita on markkinoilla runsaasti eri suolamuotoina ja valmisteina. CE-merkityt, sinkkiasetaattia sisältävät valmisteet ovat yksi yleisimmin käytetyistä sinkin muodoista, erityisesti flunssan yhteydessä. Sen hyödyt perustuvat pääasiassa CE-merkityn sinkkiasetaattivalmisteen kykyyn tukea immuunijärjestelmää ja estää virusten lisääntymistä soluissa sekä siten estää virusten leviämistä kehossa. Erityisen mielenkiintoisen CE-merkityistä sinkkiasetaattivalmisteista tekee kuitenkin sen oletettu ominaisuus muodostaa löyhiä sidoksia sinkin ja asetaatin välille, jonka ansiosta sinkki vapautuu tehokkaasti nielun alueelle esimerkiksi imeskelytableteissa ja suihkeissa. Aiheesta on tehty useita tutkimuksia, ja yleisimmin CE-merkityn sinkkiasetaattivalmisteen hyödyt ovat tulleet esille noin 80 mg vuorokausiannoksilla muutaman päivän – viikon kestäneissä kuureissa. Muissa suolamuodoissa oleva sinkki ei välttämättä vapaudu yhtä tehokkaasti nielussa, vaan vasta pidemmällä suolistossa. Näin voit hyötyä CE-merkityn sinkkiasetaattivalmisteen käytöstä flunssan yhteydessä:

  1. Lyhentää flunssan kestoa: Tutkimukset ovat osoittaneet, että CE-merkityn sinkkiasetaattivalmisteen käyttö flunssan ensioireiden ilmetessä voi lyhentää flunssan kestoa. Tämä johtuu siitä, että kyseiset valmisteet voivat häiritä virusten kykyä lisääntyä ja levitä kehossa.

  2. Lievittää oireita: CE-merkityn sinkkiasetaattivalmisteen säännöllinen, kuuriluontoinen käyttö flunssan aikana, voi lievittää flunssan aiheuttamia oireita, kuten nuhatukkoisuutta ja kurkun käheyttä.

  3. Tukee immuunijärjestelmän toimintaa: Sinkki on tärkeä hivenaine, joka tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. CE-merkityt sinkkiasetaattivalmisteet edistävät valkosolujen toimintaa, jotka ovat avainasemassa infektioiden torjunnassa.

  4. Turvallinen ja helppokäyttöinen: CE-merkittyjä sinkkiasetaattivalmisteita on saatavilla monissa muodoissa, kuten imeskelytabletteina ja suihkeina, mikä tekee sen käytöstä helppoa. Lisäksi, kun sitä käytetään ohjeiden mukaisesti, sinkkiasetaatti on yleensä hyvin siedetty ja turvallinen useimmille ihmisille.

Huomioi nämä käytön yhteydessä:

  • Liiallinen käyttö: Sinkin pitkäaikainen liiallinen saanti voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten metallin makua suussa, pahoinvointia ja mahdollisesti kuparin puutetta. Siksi on tärkeää noudattaa annostusohjeita, ja käyttää suurempia annoksia CE-merkittyjä sinkkiasetaattivalmisteita vasta esimerkiksi flunssan oireiden ilmaannuttua noin viikon ajan.
  • Yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa: Sinkki voi vähentää tiettyjen lääkkeiden imeytymistä, joten jos käytät muita lääkkeitä, on hyvä keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen sinkkivalmisteen käyttöä.
  • Raskaus ja imetys: Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisi keskustella lääkärinsä tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen sinkkiasetaatin käyttöä.

Vaikka CE-merkityt sinkkiasetaattivalmisteet voivat olla hyödyllinen flunssan hoidossa, tulee kuitenkin muistaa, etteivät ne ole ihmelääkkeitä, ja teho vaihtelee henkilöstä toiseen. Tasapainoinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat ovat edelleen avainasemassa flunssan ehkäisyssä ja hoidossa.

Miten saada tarpeeksi sinkkiä?

Sinkkiä löytyy monista ruoka-aineista, kuten lihasta, pähkinöistä ja täysjyväviljasta, eikä normaalilla ruokavaliolla yleensä siitä muodostu puutetta. Kuitenkin, tietyissä tilanteissa, kuten vanhuksilla tai kasvisruokavalion noudattajilla, sinkin saanti voi olla riittämätöntä. Tällöin sinkkilisät voivat olla hyödyllisiä.

Yhteenveto

Sinkki on tärkeä hivenaine immuunijärjestelmän normaalin toiminnan edistämisessä ja CE-merkityt sinkkiasetaattivalmisteet voivat auttaa ehkäisemään oireilua ja lyhentämään flunssan kestoa. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää sinkkipitoisia ruoka-aineita, on avain terveen immuunijärjestelmän ylläpitämiseen. Jos epäilet sinkin puutetta tai harkitset sinkkilisän käyttöä, on suositeltavaa keskustella asiasta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Takaisin blogiin