Kaktus - Kurkkukipu Nettiapteekki

Kurkkukipu - vinkit kurkkukivun hoitoon

Mikä auttaa kurkkukipuun? Mikä on paras lääke kurkkukipuun? Nämä ovat apteekissamme yksi yleisimmistä aiheista farmaseuttiemme antamassa neuvonnassa. Kurkkukipu on yleinen vaiva, ja on usein ensimmäinen oire napatusta virustaudista, flunssasta. Yleisimmin oire johtuu nielun tulehduksesta ja nenän tukkoisuuden aiheuttamasta nielun kuivumisesta. Usein kurkkukipu menee ohi itsestään, mutta on olemassa joitakin kotihoitoja ja lääkkeitä, jotka voivat auttaa lievittämään kipeän kurkun oireita.

Miten voin hoitaa kurkkukipua itse?

Jos yleistila on hyvä eikä kurkkukipuun liity vakavia oireita, kuten kaulan ja pään alueen turvotusta, hengitysvaikeutta tai korkeata kuumetta, voi kurkkukipua hoitaa itse noin viikon ajan ennen lääkärin arviota.

Lääkkeettömiä hoitoja kannattaa käyttää tukemaan kurkkukivun hoitoa. Juo runsaasti nestettä, erityisesti lämmintä teetä tai vettä. Tämä auttaa kosteuttamaan kurkkua ja vähentämään tulehdusta. Voit myös kokeilla suolavettä kurkun huuhteluun, sillä se auttaa vähentämään turvotusta. Kurkkupastillit ja kurkkusuihkeet sisältävät usein mentolia, voimakkaita yrttejä tai hunajaa, ja voivat auttaa lievittämään kipua. Nämä voivat myös auttaa kosteuttamaan kurkkua, mikä on tarpeen etenkin nenän tukkoisuuden aiheuttamassa kurkkukivussa.

Lusikallinen hunajaa saattaa myös olla tervetullut konsti kipeän kurkun oireiden helpottamiseen. Höyryhengitys on oiva apu kurkun kostutuksessa ja sitä kautta oireiden lievittämisessä. Muista myös levätä ja vältä tupakointia ja alkoholia. Tupakointi ja alkoholin juominen ärsyttävät kurkkua ja voivat pahentaa oireita. Levon avulla keho voi keskittyä paranemiseen ja oireiden lievittämiseen.

Kurkkukipua voi hillitä tehokkaasti parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä. Perinteisten nieltävien tablettien lisäksi särkylääkkeitä on saatavana kipeälle kurkulle miellyttävämmässä muodossa, kuten imeskelytabletteina, suuhun nopeasti liukenevana tablettina tai veteen liuotettavina poretabletteina tai jauheina. Lääkkeisiin lukeutuvat myös puudutteita ja nielun desinfiointiaineita sisältävät imeskelytabletit. Ne voivat antaa nopeaa helpotusta kipeälle kurkulle. Muista noudattaa annostusohjetta ja tarkistaa aina lääkkeen sopivuus farmaseutilta, etenkin jos harkitset itsellesi tuntemattoman tai uuden lääkkeen käyttämistä. Monet "flunssajuomat" sisältävät samaa lääkeainetta, eikä niitä kannata nauttia yhtäaikaa.

On tärkeää muistaa, että jos kurkkukipu jatkuu yli viikon eikä syy ole ilmeinen, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Tämä on erityisen tärkeää, jos kurkkukipuun liittyy korkeaa kuumetta tai muita oireita, kuten voimakasta päänsärkyä tai korvakipua, pään tai kaulan alueen turvotusta tai voimakasta toispuoleista kurkkukipua.

Yhteenvetona, kurkkukipua voi hoitaa itse monilla kotihoitokeinoilla, kuten juomalla runsaasti nestettä, käyttämällä kurkkupastilleja ja kurkkusuihkeita, särkylääkkeillä, käyttämällä höyryhengitystä, lepäämällä ja tietenkin syömällä terveellisesti. Farmaseuttimme antavat mielellään sinulle neuvoja kurkkukivun hoidosta tarpeittesi mukaan!

Takaisin blogiin