Allergian oireet ja hoito

Allergian oireet ja hoito

Kun ihmisen elimistöön pääsee vieraita aineita, elimistö puolustautuu ja immuunivaste käynnistyy. Allergisen ihmisen immuunijärjestelmä toimii epätarkoituksenmukaisesti ja elimistö puolustautuu sinänsä vaarattomia aineita kuten siitepölyä vastaan.

Yleisimmät allergiset sairaudet

Tavallisimmat allergiset sairaudet ovat allerginen nuha, astma, silmän sidekalvon ja silmäluomien reaktiot, atooppinen ihottuma (maitorupi ja taiveihottuma), nokkosihottuma, kosketusihottuma ja lasten ruokayliherkkyys.

Siitepölyallergian hoito ja ennaltaehkäisy

Siitepölykausi alkaa usein jo aikaisin keväällä siitepölyjen kaukokantaumien aiheuttamin oirein. Kotimaisista pahimmat siitepölyallergian aiheuttajat ovat pähkinäpensas, leppä ja koivu, myöhemmin kesällä heinät ja pujo. Oireet voivat olla silmien kutinaa, punoitusta ja vuotoa, nenän tukkoisuutta, kirkaseritteistä nenän vuotamista, kutinaa, aivastelua ja iho-oireita. Jos tiedät ennalta mikä aiheuttaa omat allergiaoireesi, kannattaa seurata siitepölytiedotteita (www.norkko.fi). Allergialääkityksen aloittaminen on tällöin mahdollista jo muutama päivä ennen kuin allergiakausi alkaa.  Lääkitys aloitetaan paikallishoitovalmisteilla nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Jos paikallishoitovalmisteilla ei saavuteta riittävää vastetta, voi lisäksi käyttää antihistamiinitabletteja.

Allergeenien poistaminen elinympäristöstä

Allergiaa voi hoitaa myös poistamalla allergiaa aiheuttavia allergeeneja elinympäristöstään. Se voi onnistua koulussa, kotona tai työpaikalla tottumuksia tai ravintoaineita vaihtamalla. Kaikkia allergeeneja kuten koivun siitepölyä ei pysty poistamaan kokonaan, vaikka kaataisi pihapiirin koivut, koska allergeenit kulkeutuvat pitkienkin matkojen päästä. Mikäli siitepölyallergia on haasteellinen voidaan sitä myös siedättää. Tätä hoitomuotoa varten on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle hoidon arvioon. 


Allergian hoito lääkkeillä

Allergian lääkkeelliset hoitosuositukset pohjautuvat paikallishoitoon. Ensisijaisesti nenäoireisiin suositellaan kortisoninenäsuihkeita ja antihistamiinisuihkeita. Silmien allergiaoireisiin suositus on antihistamiinitipat ja natriumkromoglikaattitipat. Hyvä nenän hoito helpottaa usein myös allergisia silmäoireita. Vaikeampiin oireisiin lisäksi voi ottaa antihistamiinitabletteja. Flunssan hoitoon käytettävät avaavat nenäsuihkeet ovat tarpeen vain enintään muutamana ensimmäisenä päivänä, jotta kortisoninenäsuihkeen vaikutus ehtii alkaa kunnolla. Flunssasuihkeet eivät sovellu pitkäaikaiskäyttöön. Nenän limakalvojen kostutukseen voi käyttää nenänhuuhtelukannua, suolavesipohjaisia nenäsuihkeita tai hoitavampia seesamiöljy- tai A-vitamiininenäsuihkeita.


Milloin hakeutua lääkärin hoitoon allergian vuoksi?

Lääkärin vastaanotolle tulee allergiaoireita epäiltäessä lähteä, jos alle kouluikäisellä lapsella on selvittämättömiä allergiaoireita, henkilöllä on ympärivuotista oireilua, oireet eivät reagoi itsehoitoon riittävästi, silmä rähmii voimakkaasti, näkökyky on heikentynyt, on toispuoleisia silmäoireita, silmäkipua tai valonarkuutta, allergiseen nuhaan liittyy pitkittynyt yskä, hengitys vinkuu tai on hengenahdistusta, on allergialle epätyypillisiä oireita kuten toispuoleista tukkoisuutta tai toistuvaa nenäverenvuotoa.  Lääkäriin on hakeuduttava myös, jos harkinnassa on siedätyshoito.

Jäikö joku asia askarruttamaan allergian hoidossa? Kysy lisää farmaseuteiltamme chatissa, tai lue lisää ja tutustu myös allergian hoitotuotevalikoimaamme!



Takaisin blogiin