Kokoelma: Ummetus ja ulostuslääkkeet

Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein ja ummetuksesta puhutaan, kun tyhjentyminen tapahtuu tätä harvemmin tai, jos uloste on niin kiinteätä, että ulostaminen on vaikeaa. Yleisimmät ummetuksen syyt ovat istumatyö, liikunnan puute, vähäinen nesteiden saanti ja ravinnon niukka kuitumäärä. Myös stressi, ulostustarpeen lykkääminen, raskaus, tietyt lääkeaineet ja sairaudet saattavat hidastaa suolen toimintaa. Ummetuksen hoidossa pyritään vaikuttamaan ummetusta aiheuttaviin tekijöihin.

Elintapamuutokset, kuten liikunnan lisääminen, kuitupitoinen ruokavalio ja runsas nesteiden nauttiminen ovat ensisijaiset hoitotoimenpiteet. Toisinaan voidaan joutua turvautumaan ummetuslääkkeiden käyttöön. Suolen sisältöä lisäävät ulostuslääkkeet (ispaghula) sisältävät ravintokuituja, jotka lisäävät ulosteen massaa ja vilkastuttavat suolen toimintaa. Niiden ummetusta helpottava vaikutus alkaa yleensä noin 1-3 päivän kuluessa. Hoidon aikana on tärkeää juoda riittävästi nestettä. Valmisteita voidaan käyttää pidempiäkin aikoja turvallisesti ja ne ovat käyttökelpoisia myös raskauden aikana. Osmoottiset ulostuslääkkeet (makrogoli, laktuloosi) pehmentävät kuivunutta ulostemassaa imemällä suoleen nestettä. Ulostemassan tilavuuden kasvaessa suolen toiminta vilkastuu ja ummetus helpottaa. Osmoottisten ulostuslääkkeiden vaikutus alkaa noin 1-3 vuorokauden kuluessa. Valmisteet sopivat myös lapsille, vanhuksille ja odottaville äideille.

Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet (sennaglygosidi, bisakodyyli, natriumpikosulfaatti) kiihdyttävät suolen toimintaa. Vaikka ne ovat varsin tehokkaita vaikutuksiltaan, ne soveltuvat vain tilapäiseen käyttöön. Pitkäaikaisesti käytettyinä suolta stimuloivat ulostuslääkkeet saattavat heikentää suolen toimintaa. Suolta stimuloivat ulostuslääkkeet eivät sovi iäkkäille.

Peräruiskeita käytetään laukaisemaan hankalaa ummetusta. Ne lisäävät ulostemassan kosteutta, pehmentävät ulostetta ja helpottavat ulostusta. Vaikutus alkaa nopeasti 5-15 minuutissa.

Ravinnosta saatavaa kuidun määrää voi myös täydentää lääkkeettömillä kuituvalmisteilla.

Ummetus vaatii lääkärin hoitoa, jos itselääkintä ei ole auttanut 1-2 viikossa. Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä myös silloin, kun ummetukseen liittyy huonovointisuutta, laihtumista, kuumetta, verta ulosteessa, ripulin ja ummetuksen vuorottelua tai vatsakipua.

Lue lisää vinkkejä ummetuksen hoitoon blogista.

36 tuotetta